Hindistan, yerli imkânlarla geliştirilen ve “ET-LDHCM” olarak adlandırılan yeni nesil hipersonik seyir füzesini başarıyla test etti. Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO) tarafından “Vishnu Projesi” kapsamında geliştirilen füze, saatte 11.000 kilometre hıza (Mach 8) ulaşarak 1.500 ila 2.500 kilometre menzilde hedefini başarıyla vurdu.
Füze, atmosferden oksijen alan scramjet motoruyla çalışıyor ve bu sayede yüksek hızda uzun süreli uçuş gerçekleştirebiliyor. Isıya dayanıklı özel malzemeler ve gelişmiş termal kaplamalar sayesinde, 2.000°C üzerindeki sıcaklıklara karşı direnç gösteriyor.
ET-LDHCM, konvansiyonel veya nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip. Alçak irtifa uçuş profili, radar görünürlüğünü azaltırken, yüksek manevra kabiliyeti sayesinde mevcut hava savunma sistemlerinden kaçabiliyor. Füze; karadan, denizden ve havadan (örneğin Su-30MKI ve Rafale) fırlatılabiliyor.
Proje, Hindistan’ın hipersonik yetkinliğini artırmayı ve savunma sanayisini dışa bağımlılıktan kurtarmayı hedefliyor. Füzenin 2030’dan önce tam operasyonel hale gelmesi bekleniyor.