İnsansız sistemlerin ve haberleşme teknolojilerinin gelişmesi, harp konseptini yeniden şekillendiriyor. Çatışma hattında insan faktörünün önemi her geçen gün azalırken insansız hava, kara ve deniz araçlarının rolü hızla artıyor. Taktik sınıf insansız hava araçlarında elde ettiği başarı sayesinde, insansız sistemlerde çağımızın öncüleri arasına giren Türkiye, şimdi MKE şirketinin geliştirdiği Kamikaze İnsansız Deniz Aracı Pirana ile yeni bir tarih yazmak istiyor.

PİRANA KİDA, MKE’nin yüksek teknolojili harp başlığı ve tapa geliştirme kabiliyetiyle donatıldı. Asimetrik harp koşulları düşünülerek tasarlanan bu otonom deniz aracı, düşük maliyetle yüksek etki sağlama amacıyla geliştirildi. Düşük silüet, yüksek hız ve manevra kabiliyeti ile Pirana, düşman gemileri tarafından fark edilmesi ve engellenmesi zor bir silahtır.
Pirana, tam anlamıyla bir taarruz silahı olduğu için tasarım önceliği tahrip ve imhadır. Yüksek etkili harp başlığı sayesinde Pirana, her sınıftan hedef gemi için büyük tehdit oluşturmaktadır. 35+ knot (65+ km/s) seyir hızıyla gemilere ani saldırı yapabilen Pirana, düşük görünürlük sağlayan tasarımı sayesinde radarlarda adeta görünmez hale gelmektedir.
Performans Parametreleri
- Azami Hız: 47 knots (mevcut), 50+ knots (yeni prototip)
- Çalışma Süresi: 70+ saat
- Deplasman: 1200 kg
- Deniz Durumu Dayanımı: Seviye 4 deniz koşullarına uygunluk
Kullanım Alanları:
- Düşman gemilerine doğrudan saldırı
- Liman ve üs bölgelerine sızma
- Deniz operasyonlarında destek ve dikkat dağıtma
MKE, çağın gereksinimlerine uygun olarak ürün yelpazesini genişletirken, donanmaların ana silahlarından biri haline gelmesi beklenen insansız deniz aracı konseptine Pirana projesiyle görkemli bir giriş yaptı. Maliyet etkin bir çözüm sunan Pirana, şimdiden savunma sanayii sektöründe en çok konuşulan projeler arasına girmeyi başardı.