Selçuk Bayraktar, Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri (CTO) olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, T3 Vakfı, Kültür ve Medeniyet Vakfı ile Cansaglığı Vakfı’nın mütevelli heyeti başkanlıklarını yürütmektedir. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’in Yönetim Kurulu Başkanıdır.
Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin milli insansız hava araçları (S/İHA) ve insansız savaş uçakları (İHA/İnsansız Savaş Uçağı) alanındaki öncü isimlerinden biridir. 1979 yılında İstanbul Sarıyer’de doğan Bayraktar, Türkiye’nin ilk milli Bayraktar TB2 SİHA’sı, kısa pistli gemiye iniş-kalkış yapabilen Bayraktar TB3 ve ülkemizin ilk milli insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA projelerinin mimarıdır.
Robert Kolej’den 1997’de mezun olduktan sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Ardından ABD’de University of Pennsylvania’da yüksek lisansını yaparak insansız hava araçlarının formasyon uçuşları ve robot koordinasyonu gibi alanlarda önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) ise insansız helikopterlerin otomatik uçuş kontrol algoritmaları üzerine çalıştı ve ikinci yüksek lisansını 2006’da tamamladı.
2007 yılında Türkiye’ye dönerek Baykar’da milli ve özgün insansız hava aracı teknolojilerinin geliştirilmesine öncülük etti. 2021’den beri Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Bayraktar, aynı zamanda T3 Vakfı, Kültür ve Medeniyet Vakfı ve Cansaglığı Vakfı’nın mütevelli heyet başkanlıklarını da yürütmektedir.
Bayraktar’ın liderliğinde geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiş ve dünya genelinde 34 ülkeye ihraç edilmiştir. 1 milyondan fazla başarılı uçuş saatiyle kendi sınıfında dünya çapında en çok tercih edilen SİHA olmuştur. Ayrıca Bayraktar AKINCI TİHA projesini hayata geçirerek 6 ton kalkış ağırlığına sahip taarruzi insansız hava aracı geliştirilmiş ve 2021’de Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmiştir. AKINCI, Nisan 2025 itibarıyla 11 ülkeye ihraç edilmiştir.
Bayraktar TB3, kısa pistli bir gemiye iniş-kalkış yapabilen dünyanın ilk SİHA’sı olarak 19 Kasım 2024’te TCG Anadolu gemisine inişini gerçekleştirmiştir. Bayraktar KIZILELMA ise Türkiye’nin ilk milli insansız savaş uçağı olarak 2022 yılında ilk uçuşunu yapmıştır. Bu projeler kapsamında Bayraktar, dünya havacılık tarihinde ilk kez taarruzi sınıfta insansız hava araçlarının yakın kol uçuşlarını başarıyla gerçekleştirmiştir.
Uzay teknolojileri alanında da Fergani şirketiyle alçak yörünge uydu takımları, yörünge transfer araçları ve fırlatma sistemleri geliştirmektedir.
COVID-19 pandemisi döneminde Türkiye’nin yerli ventilatör üretimini yöneterek BIOSYS, ASELSAN, ARÇELİK iş birliğiyle yerli solunum cihazlarının geliştirilmesini sağlamış, bu cihazlar birçok ülkeye ihraç ve hibe edilmiştir. Cansaglığı Vakfı ile sağlık alanında psikoloji, genetik, immünoloji gibi birçok bilimsel çalışmayı desteklemektedir.
Bayraktar, Azerbaycan’ın Karabağ’ın kurtuluşundaki başarısına katkıları nedeniyle 2021 yılında Karabağ Nişanı ile ödüllendirilmiş, Ukrayna, Azerbaycan, Mali ve Kırgızistan gibi ülkelerden de milli savunma ve iş birliği alanlarında birçok nişan ve madalya almıştır.
T3 Vakfı çatısı altında genç yetenekleri destekleyerek milli teknoloji hamlesine öncülük etmektedir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’in kurucu ve başkanlarındandır. TEKNOFEST, 2022’de Azerbaycan’da da düzenlenmiştir.
Kültür ve Medeniyet Vakfı’nın başkanlığını da yürüten Bayraktar, evli ve iki çocuk babasıdır. Ayrıca hususi pilot lisansına sahiptir.
Patentleri
- Automatic Takeoff and Landing System for Aircraft (Turkish Patent Institute 2015/07928)
- Electromechanical Servo Motor Controlled Actuator System and Control Method Sensing Changing Operating Conditions (Turkish Patent Institute 2015/14111)
- Triple Redundant Flight Control System (Turkish Patent Institute Ref: PT2015-00693)
- EKG Device (Turkish Patent Institute Ref: PT2015-00693)
Bilimsel Yayınları (Seçmeler)
- “Experimental Cooperative Control of Fixed-Wing Unmanned Aerial Vehicles,” IEEE CDC 2004
- “Synergies in Feature Localization by Air-Ground Robot Teams,” Experimental Robotics IX
- “Flight Modeling and Experimental Autonomous Hover Control of a Fixed Wing Mini-UAV at High Angle of Attack”
- “UAV and UGV Collaboration for Active Ground Feature Search and Localization,” AIAA Conference
- “Experiments With Small Helicopter Automated Landings at Unusual Attitudes,” arXiv preprint
- “Aggressive Landing Maneuvers for Unmanned Aerial Vehicles,” MIT Thesis
- “Real-Time Image Stabilization and Mosaicking in UAV Surveillance,” IEEE Conference
Bu çalışmalar, insansız hava araçları kontrolü, uçuş dinamikleri, robotik iş birliği ve görüntü işleme alanlarında önemli katkılar sağlamıştır.