Türk akademisyenler, doğadan ilham alarak geliştirdikleri ileri teknoloji ürünüyle uluslararası başarıya imza attı. Arıların savunma mekanizmalarını örnek alarak insansız hava araçlarına (İHA) yönelik saldırı sonrası hedef tespiti ve istihbari analiz yapabilen yapay zeka tabanlı bir modül tasarlayan ekip, NATO tarafından düzenlenen “Innovation Hackathon 2025” yarışmasında ödüle layık görüldü.

80’i Aşkın Proje Arasından Öne Çıktılar
NATO’nun savunma ve güvenlik alanındaki çift kullanımlı yenilikçi teknolojileri desteklemek amacıyla düzenlediği etkinliğe, aralarında start-up’lar ve araştırma merkezlerinin de bulunduğu 80’in üzerinde katılımcı başvurdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ROMER (Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi) Müdürü Doç. Dr. Erol Şahin ile Aksaray Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu’nun birlikte geliştirdiği “STRIKE” isimli modül, yarışmada öne çıkan projeler arasında yer aldı.

Yapay Zeka ile Gerçek Zamanlı İstihbarat
STRIKE modülü, saldırı sonrası ortaya çıkan verileri gerçek zamanlı işleyerek düşman hedeflerinin yaklaşık konumunu belirleyebiliyor ve bu bilgileri taktiksel istihbarata dönüştürebiliyor. Tatbikat ortamında başarıyla test edilen sistem, NATO’ya bağlı askeri kullanıcılar ve sektör temsilcilerinden oluşan uluslararası jüri tarafından ilk 10 proje arasında gösterildi.
Doç. Dr. Erol Şahin, söz konusu başarının ardından NATO’nun teknoloji hızlandırma programı olan DIANA’ya (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) katılım daveti aldıklarını açıkladı.
Bu başarı, Türk akademik dünyasının savunma teknolojilerine katkı potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi.