Türkiye ile köklü bir geçmişe sahip olmasına rağmen, lobi faaliyetleri sonucunda Türk karşıtı cephenin yükseldiği Almanya’da son yıllarda Türkiye aleyhine siyasi kararlar alındı. Bunlardan en önemlisi, resmi olmasa da ciddi şekilde hissedilen silah ambargosuydu. 2016 sonrasında, FETÖ/PDY ve Suriye’deki YPG terör örgütüne karşı Türkiye tarafından düzenlenen operasyonlar nedeniyle Almanya hükümeti, Türkiye’ye silah ihracatını askıya aldı. Devam eden projelerin ise yavaşlaması için gümrük sorunları çıkarıldı.
Altay tankı için motor ihracatına izin vermeyen Almanya, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan Leopard 2A4 tankları için parça tedarikini kesmekle tehdit etti. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Bahar Kalkanı Harekâtları döneminde Almanya’dan sıklıkla, “Alman yapımı tankları doğu bölgesinde kullanamazsınız” uyarısı geldi. Çıkan haberlere göre Almanlar, Türkiye’ye tank satarken bu tankların doğu bölgelerinde kullanılmayacağına dair güvence almıştı.
NATO müttefikimiz Almanya, yakın zamana kadar Türkiye’nin ulusal güvenliğini göz ardı edecek kararlar alırken, son yıllarda değişen bölgesel denklemler ile olumlu bir hava esmeye başladı. Türkiye’nin konsorsiyum üretimi Eurofighter Typhoon savaş uçağını tedarik etmek için Birleşik Krallık ile yaptığı görüşmelerin olumlu sonuçlanması ve konsorsiyum ortağı Almanya’yı satışa onay vermesi için İngiltere’nin ikna etmesiyle birlikte Türkiye’ye yönelik ambargolar esnedi. Almanya, Rusya’nın artan tehditleri nedeniyle NATO müttefiki Türkiye’ye ne kadar ihtiyacı olduğunu hatırladı.
Mühimmat üretimi ve harbe hazırlık oranı bakımından NATO’nun liderleri arasında bulunan Türkiye, her zaman olduğu gibi savaş ihtimali artınca el üstünde tutulmaya başlandı. Almanlar, Ukrayna’ya taktik insansız hava araçları, zırhlı araçlar, mühimmat ve askeri tecrübe paylaşımı sağlayan Türkiye’nin desteğini sürdürmesini istiyor. Üstelik enerji arz güvenliği açısından da Türkiye’nin rolü, stratejik ortaklık seviyesine ulaşmış durumda.
Ortaya çıkan mevcut durumda, Türkiye yeniden NATO’nun ön cephesi haline geldi. Almanya, Avrupa’da rüzgâr Türkiye lehine eserken buna kayıtsız kalamadı ve 2024 yılında, Türk Silahlı Kuvvetleri için talep edilen 300 milyon eurodan daha fazla tutara sahip silah ve teçhizatın satışına onay verdi. Bununla da kalmayarak, Türkiye’ye Eurofighter Typhoon satılması konusunda ilk görüşmelerde olumlu bir yaklaşım sergiledi.
İki ülke arasında açılan yeni sayfaya Türkiye kayıtsız kalmadı ve Almanya’nın mühimmat üretim hızını artırmak için Repkon Savunma’nın Almanya’ya mühimmat üretim hattı kurmasına onay verdi. Repkon tarafından Almanya’ya kurulacak mühimmat hattı sayesinde Almanya, en modern 155 mm topçu mühimmatını en hızlı sürede üretim kabiliyetine erişecek.