Milli Savunma Bakanlığı çatısı altında faaliyet gösteren Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş. (ASFAT) Deniz Programları Direktörü Kerem Orçun Yüksekdağ, 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF-2025) kapsamında deniz platformlarının hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördüğünü belirtti. Yüksekdağ, “Standımızda dost ve kardeş ülkelerden gelen birçok heyeti ağırlıyor, ürünlerimizi detaylı şekilde tanıtıyoruz. Özellikle milli ve yerli sistemlerle donatılmış olmaları sebebiyle deniz platformlarımız yüzde 80’in üzerinde ilgiyle karşılanıyor. Birçok dost ülke, ‘Türk Deniz Kuvvetleri bu gemileri kullanıyorsa ancak masaya otururuz’ diyerek yüksek bir güven duyuyor” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı desteğinde ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetiminde düzenlenen IDEF-2025, İstanbul Fuar Merkezi’nde devam ediyor. Fuara 33 ülkeden bakan seviyesinde temsilciler ile 120’den fazla bakan yardımcısı, genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanı katılırken, 900’den fazla yerli, 400’den fazla uluslararası firma da ürünlerini sergiliyor.
TF2000 Hava Savunma Muhribi ve Açık Deniz Karakol Gemisi Projelerinde Önemli Adımlar
ASFAT Deniz Programları Direktörü Yüksekdağ, fuarda ön plana çıkan projelerden biri olarak TF2000 Hava Savunma Muhribi ile Açık Deniz Karakol Gemisi’nin yeni sözleşmelerinin Savunma Sanayii Başkanlığı standında imzalandığını açıkladı. “ASFAT olarak bu projelerin ana yüklenicisi konumundayız. 4 adet Açık Deniz Karakol Gemisini 36 ay içinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim etmeyi hedefliyoruz. TF2000 Muhribini ise 2028’de denize indirip 2030 yılında envantere katmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Milli Denizaltı Projesi (MİLDEN) ASFAT’ın Sorumluluğunda
MİLDEN Projesi’nin ana yükleniciliğinin geçtiğimiz 12 Mayıs’ta Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla ASFAT’a verildiğini ifade eden Yüksekdağ, “Sözleşme görüşmelerine yakında başlayacağız ve imzayı takiben projeye devam edeceğiz. Şu anda proje ofisi Gölcük’te faaliyet gösteriyor ve Deniz Kuvvetleri’nden mühendis subaylar ile devlet personeli burada aktif rol alıyor. Denizaltının tasarımı belirli bir aşamaya geldi. Ayrıca Türkiye’de ilk kez yüksek mukavemetli denizaltı çeliğini yerli bir alt yüklenici aracılığıyla üretmiş bulunuyoruz. Yakın zamanda bu malzemenin testleri tamamlanacak ve böylece yerli, milli çelikle denizaltı inşasına başlanacak” dedi.
Milli Uçak Gemisi Projesi’nde Tasarım ve İnşa Süreci
Milli Uçak Gemisi’nin İstanbul Tersanesi Komutanlığı bünyesindeki Deniz Kuvvetleri Dizayn Proje Ofisi tarafından tasarım çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Yüksekdağ, “İnşa çalışmalarının da yakında başlaması planlanıyor. ASFAT olarak projeye destek veren firmalar arasında yer alacağız. Geminin 2028’de denize indirilip donanım işlemlerine başlanması, 2035 yılında ise Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor” ifadelerini kullandı.
Kerem Orçun Yüksekdağ, deniz platformlarının IDEF-2025 süresince yoğun ilgi gördüğünü vurgulayarak, “Ürünlerimizi hem yerli hem yabancı heyetlere detaylı şekilde tanıtıyoruz. Yerli ve milli sistemlerle donatılmış olmaları nedeniyle platformlarımıza olan ilgi yüzde 80’in üzerinde seyrediyor. Dost ve kardeş ülkelerden gelen temsilciler ‘Türk Deniz Kuvvetleri bu gemileri kullanıyorsa ancak o zaman masaya otururuz’ diyerek güven ve saygı gösteriyorlar” dedi.